meny
                 
Startsiden
Nordmøre
Romsdal
Sør-Trøndelag
  Frøya
  Hemne
  Hitra
  Klæbu
  Meldal
  Melhus
  Midtre Gauldal
  Orkdal
  Rennebu
  Rissa
  Alfabetisk
  Bransjer
  Blomster og planter
  Byggevarer- og byggefirma
  Dagligvarer og forbruk
  Elektro og data
  Helse og velvære
  Klær og fottøy
  Kommunen
  Kunsthåndverk
  Maskin, bil og båt
  Maskinentreprenører
  Produksjon og håndverk
  Tjenester
  Skaun
Kommunenvår søker medarbeidere
Om oss



Loading




Atlantic Cod Juveniles


Atlantic Cod Juveniles AS
Sandbakken Brygger
7105 STADSBYGD
Tlf: 73 85 54 12

Mob: 488 65 918
E-post: acj@atlanticcodfarms.no
Hjemmeside: www.atlanticcodfarms.no





 

Det yngler på Sandbakken

Årlig leverer torskeyngelprodusenten Atlantic Cod Juveniles rundt fem millioner individer til oppdrettsanlegg, hovedsaklig til Tjeldbergodden. Der vokser torsken seg stor og god før den eksporteres, for så å friste kunder i franske dagligvarebutikker. For å møte økt etterspørsel etter yngel, søker bedriften om konsesjon for å tredoble produksjonen.


Bøyd over karet med mangfoldige tusen fisk i produksjonslokalet på Sandbakken Brygger, finner vi f. v. Jouzas Zyklija, Jann-Børge Leonhardsen, daglig leder Børge Søraas og Lars Jørgen Ulvan. Torill Grønning og Magne Mittet jobber også i bedriften.

Fosen Aquasenter startet produksjon av torskeyngel i 2002, og fikk navnet Atlantic Cod Juveniles (ACJ) da morselskapet Atlantic Cod Farms (ACF) kjøpte virksomheten i 2007. I disse årene har sju ansatte, biologer og røktere, drevet mye forsknings- og utviklingsarbeid parallelt med produksjon av torskeyngel. Det meste av anlegget overvåkes gjennom PC, men det kreves likevel meneskelig tilsyn store deler av døgnet, året rundt.
- Det er viktig at vi er fysisk tilstede og følger med på det som skjer med våre egne øyne, sier daglig leder Børge Søraas.

Produksjonsprosessen består av flere faser. Bedriften mottar rogn med gode gener, som klekkes i klekkeriet. Videre flyttes larvene over til oppdrettskar der de får føde i form av egendyrkede rotatorier. Rotatoriene er enkleste form for dyreplankton, som igjen fôres med flybårne alger fra Japan.
Etter omkring en måneds tid, kan larvene ta til seg et lettfordøyelig tørrfôr. Prisen per kg av dette fôret overgår prisen på indrefilet av storfe flere ganger. Etter larvestadiet kan individene kalles yngel, og vekten er da kommet opp i 0,15 gram.
Før larvene kan flyttes over i yngelavdelingen, vil i gjennomsnitt to av tre individer dø.
- Dette høres kanskje mye ut, men i naturen er det bare en av tusen som overlever, sier Børge.
Etter cirka 150 dager er yngelen leveringsklar, og på dette tidspunktet veier det som skal bli torsk på flere kilo, bare sju og et halvt gram.

Mesteparten av yngelen vokser seg store i settefiskanlegg hos ACF på Tjeldbergodden, før de sjøsettes og vokser seg slakteklare. Videre sendes fisken hovedsakelig til Frankrike, Danmark og Spania. I 2009 kom 30 prosent av all eksport av fersk torsk fra oppdrett.

- Vår intensjon for næringa er å kunne tilby Europa fersk torskefilét året rundt. I dag er det kun mulig under Lofotfisket, forklarer Børge.

Finsanskrise har hatt skylda for lave priser på torsk, mens prisen på yngel har holdt seg noenlunde stabil. Likevel har det gått utover flere yngelprodusenter. I 2002 var det 10 bedrifter i næringa, mens det i begynnelsen av 2010 var bare tre aktive igjen på landsbasis.

ACJ har søkt om konsesjon for å øke levering fra fem til 15 millioner yngel. Tredoblingen vil kreve kun én ekstra ansatt.
- Den største kostnadsreduksjonen vi kan gjøre, er å drive stort, sier Børge.
Det gjenstår å se om yngelprodusenten får klarsignal, noe som vil skape positive ringvirkninger, også utenfor Sandbakken Brygger.

Irena Panfilova passer på at alt er som det skal være i karene der torskeyngelen svømmer tett i tett.

Reportasje: Hans.Petter.Gustavsen@kommunenvar.no 




• Atlantic Cod Juveniles
• ITAB Industrier
• Kystens Arv
• Noris
• Snadder og Snaskum
 

(c) Ramvik
Alltid oppdatert med Zonate® CMS fra Ramvik