meny
                 
Startsiden
Nordmøre
Romsdal
Sør-Trøndelag
  Frøya
  Hemne
  Hitra
  Klæbu
  Meldal
  Melhus
  Midtre Gauldal
  Orkdal
  Rennebu
  Rissa
  Alfabetisk
  Bransjer
  Blomster og planter
  Byggevarer- og byggefirma
  Dagligvarer og forbruk
  Elektro og data
  Helse og velvære
  Klær og fottøy
  Kommunen
  Kunsthåndverk
  Maskin, bil og båt
  Maskinentreprenører
  Produksjon og håndverk
  Tjenester
  Skaun
Kommunenvår søker medarbeidere
Om oss



Loading




Rissa Handelslag


Rissa Handelslag AL
Leira
7100 RISSA

Tlf: 73 85 92 50
E-post: bprissa@bunnpris.no
Hjemmeside: www.rissahandelslag.no




 

Historisk sus over Handelslaget

Helt siden 1915 har folk strømmet til butikken på Leira. Den gang var handel over disk en selvfølge, mens ordene ”selvplukk” og handlevogn neppe var oppfunnet.
Nesten 100 år etter er det fremdeles liv i Handelslaget, som favner om dagligvarebutikk, sportsforretning, maling og jernvare med til sammen 16 ansatte.


Foto nr. 2376 er hentet fra Fosen bildearkiv. Fremst i bildet fra mellomkrigstiden, ser vi gammelbutikken som den gang het Leira Handelsforening.

Tanken om å stifte handelsforening i Rissa var samtaleemne høsten 1914. Bakgrunnen var den voldsomme prisstigningen på forbruksvarer. Det var altså ingen priskontroll den gang, så utsalgsstedene bestemte prisen selv. Over alt i landet dukket det opp handelsforeninger og samvirkelag, der hvor slike tidligere ikke var stiftet.
Etter at saken var debattert på folkemøter, ble det holdt konstituerende generalforsamling den 23. januar 1915. Dette var begynnelsen for Rissa Handelslag, som den gang het Leira Handelsforening, senere også kalt Rissens Handelsforening.
I selskapsoverenskomsten ble aksjekapitalen satt til minst 3500 norske kroner, med en kostnad på 10 kroner per aksje. Det ble blant annet bestemt at handelsforeningen skulle ligge i nærheten av Rissa meieri, og ha åpent fra 08.00 til 22.00.

Inne på kontoret til daglig leder Gudmund Berge, er det en opplevelse å bla i gamle dokumenter skrevet med fyllepenn, utført i en sirlig skjønnskrift på ark som kan sammenlignes med tynt, gulnet bakepapir. Dokumentene beskriver at ved oppstart hadde 289 personer signert andeler til 10 kroner per stykk. Flere hadde skaffet seg både tre og fire andeler, og det la dermed grunnlaget for en sterk og viktig møteplass for innbyggerne på Leira.
-Det startet med kolonial eller landhandleri. De hadde det meste som folk trengte, enten det var matvarer eller byggeartikler. Alt var samlet på ett sted som i dag, forteller Gudmund.
Han er en av mange daglige ledere, eller butikkbestyrere som det het en gang.
Den første bestyreren var A. O Tokstad, og ble ansatt i april 1915 med en årlig lønn på 1200 kroner, fritt hus, lys og brensel. Berit Denstad ble ansatt som butikkdame med 25 kroner i måneden, også hun fikk fritt hus, lys og brensel.
I 1915 var omsetningen de første åtte driftsmånedene på 54 000 kroner, mens nettooverskuddet var på 2532,81 kroner. Året etter var tallene for hele 1916 på 113247,39 og 7513,09 kroner.
Alle aksjeeierne fikk et utbytte på 3 prosent de første årene, men også kunder uten andeler fikk 2 prosent utbytte.

Rissa Handelslag består i dag av de tre butikkene BunnprisMx-sport og Malia.
-Jeg har vært daglig leder siden 2006, og vet hvor viktig dette handelsstedet har vært og er for innbyggerne. Her har de kommet for å kjøpe varer, møttes for å slå av en prat og utvekslet siste nytt fra bygda i en årrekke, forteller Gudmund.
Han kan love at det blir en storslagen feiring den dagen Handelslaget fyller 100 år.

Se også:

Dagens butikklokaler på Leira har to etasjer og ble tatt i bruk i 1970.

Gudmund Berge har funnet frem dokumenter fra Rissa Handelslags første dager.

Reportasje: Hans.Petter.Gustavsen@kommunenvar.no




• Cubus Rico
• Rissa Handelslag
• Rissa Handelslag avd. MX-Sport Rissa
• Rissa Motesenter
 

(c) Ramvik
Alltid oppdatert med Zonate® CMS fra Ramvik